JUBILEUMJAAR LUSTWARANDE

In 2019 jubileert Lustwarande. De expositie Delirious, die plaatsvindt van 15 juni tot en met 20 oktober, is de tiende expositie in park De Oude Warande in Tilburg, met nieuwe werken van zesentwintig internationale kunstenaars. Ook paviljoen Grotto, door Callum Morton voor De Oude Warande ontworpen, bestaat tien jaar. Lustwarande start het seizoen op 26 mei met de eerste van twee edities van Brief Encounters.

 

Brief Encounters (26 mei & 8 sept)

Brief Encounters focust op zogeheten event sculpture, vormen van sculptuur die in tijd begrensd zijn. Bij iedere editie worden er drie werken gepresenteerd, die slechts één middag bij Lustwarande te beleven zijn. 

Op 26 mei presenteert Lustwarande deel één van Brief Encounters van dit jaar, met nieuwe performatieve werken van Melanie Bonajo (NL), William Hunt (UK) en Grace Schwindt (DE).
Op 8 september vindt deel twee plaats, met onder andere nieuw werk van Gosie Vervloessem (BE).

Curatoren: Chris Driessen & Lucette ter Borg
Locatie: Lustwarande - park De Oude Warande, Tilburg

Het programma, inclusief publieksactiviteiten, wordt begin mei bekend gemaakt op de website van Lustwarande.

Lilibeth Cuenca Rasmussen - Mobile Mirrors (Brief Encounters 8 september 2018)

© de kunstenaar & Lustwarande
foto Gert Jan van Rooij

Delirious (15 juni - 20 okt)

De expositie Delirious presenteert een overzicht van recente ontwikkelingen in de hedendaagse sculptuur. Naast reflecties op actuele thema’s is de nadruk die er op materiaal gelegd wordt onmiskenbaar. In de context van de huidige technologie en de herdefiniëring van ons wereldbeeld is er nieuwe aandacht voor de fysieke productie van beelden en voor heronderzoek naar materialen. Net als in de jaren ’80 staat de huid van sculptuur centraal, nu echter in een niet eerder vertoonde mix van combinaties. Dit vloeit niet alleen rechtstreeks voort uit nieuwe denkmodellen, die focussen op het belang van materie, maar ook uit de hedendaagse beeldcultuur en uit de huidige mengmogelijkheden van materialen. De titel Delirious verwijst naar deze hang naar een fysieke sculptuurpraktijk, die zowel euforisch als kritisch is.

Deelnemende kunstenaars: Isabelle Andriessen (NL) - Kevin Beasley (US) - Nina Canell (SE) - Steven Claydon (UK) - Claudia Comte (CH) - Morgan Courtois (FR) - Hadrien Gerenton (FR) - Daiga Grantina (LV) - Siobhán Hapaska (IR) - Lena Henke (DE) - Camille Henrot (FR) - Nicholas Hlobo (SA) - Saskia Noor van Imhoff (NL) - Sven ’t Jolle (BE) - Sonia Kacem (CH) - Esther Kläs (DE) - Sarah Lucas (UK) - Justin Matherly (US) - Win McCarthy (US) - Fujiko Nakaya (JP) - Bettina Pousttchi (DE) - Magali Reus (NL) - Jehoshua Rozenman (IL/NL) - Bojan Šarčević (RS) - Eric Sidner (US) - Filip Vervaet (BE)

De kunstenaars presenteren merendeels nieuwe, door Lustwarande gefinancierde werken.

Curatoren: Chris Driessen (hoofdcurator) & David Jablonowski (co-curator)
Locatie: Lustwarande - park De Oude Warande, Tilburg

Justin Matherly - Nietzsche's Rock (2017) beton, gemodificeerd gypsum, ambulante apparatuur, 350 x 700 x 300 cm,
Skulptur Projekte Münster, 2017

© de kunstenaar. Courtesy Paula Cooper Gallery, New York

Lancering publicatie (8 sept)

Op 8 september, voorafgaand aan deel twee van Brief Encounters, wordt de publicatie Lustwarande - Excursions in Contemporary Sculpture III (werktitel) gelanceerd. Deze combineert documentatie van Delirious en de exposities Rapture & Pain (2015), Luster (2016), Disruption (2017) en Hybrids (2018). Een aantal essays voorzien de werken van een actuele context.

Locatie: Lustwarande - park De Oude Warande, Tilburg

Lustwarande - Platform for Contemporary Sculpture
park De Oude Warande
Bredaseweg 441 - Tilburg
-
Brief Encounters: 26 mei & 8 september
Delirious: 15 juni t/m 20 oktober

-
NB Per 1 februari is Lustwarande de statutaire naam van de stichting
-
www.lustwarande.org